Jei šiltą rudenio vakarą ieškote naujų gurmaniškų potyrių, susigundykite desertu „Tiltas per upę“. Išskirtinai Kėdainiuose karaliaujanti daržovė restorano „Grėjaus namas“ konditerių rankose po ilgų eksperimentų tapo moderniosios gastronomijos šedevru – agurkų ledais. Desertas buvo pristatytas konkursui „Sukurta Kėdainių rajone“.

5 mėn. ago admin 0

Populiariausias desertas

Dabartinė kulinarinė meistrystė reikalauja trijų dalykų: inovatyvaus požiūrio,
netradicinio skonio ir estetinio pasigėrėjimo. Kūrybiškai į šiuos iššūkius pažvelgusi profesionalių
meistrų komanda džiaugiasi ne tik rezultatu, bet ir iki šiol prisimena smagias, visus suvienijusias
kūrimo, degustavimo ir tobulinimo akimirkas. Ledai yra bene populiariausias klasikinis visų laikų
desertas. Niekas nenuginčys, kad ir agurkas – labai paplitusi daržovė. Iš pirmo žvilgsnio gan
netikėta naudoti agurką desertui, ypač – ledams, tačiau eksperimentai pasiteisino. Iš kokybiškos
šviežios grietinėlės tradiciškai gaminamus ledus buvo sumanyta pagardinti šaltyje džiovintų agurkų
milteliais. Šis ingredientas ir suteikė netikėtą skonio efektą.
Panaudojo inovacijas

Pirmieji su šaltyje džiovintais produktais eksperimentuoja ir išradingai juos naudoja
kulinarijos ir konditerijos meistrai. Džiovinimas ypač dideliame šaltyje (liofilizacija) – ateities
konservavimas. Net iki -80 °C vakuume džiovinimų daržovių skystis sukietėja ir pasišalina dujų
pavidalu. Išlieka produktų aromatinės, skonio, maistinės savybės bei vertingosios medžiagos.
Moderniu būdu apdorota daržovė net nepraranda savo formos, tik įgauna daugiau koncentracijos ir
stiprumo. Tekstūra keičiasi – ji tampa traški. Išdžiovinus šaltyje gaunami naujos kokybės produktai,
kurie labai praturtina ir keičia patiekalų skonį.
Nėra nusivylusių

Desertas patiekiamas tamsiose didelėse lėkštėse. Žavus ledų trikampis dedamas ant
šviežių agurkų juostelių. Pagardinama šaukštu Kėdainiuose sukurto agurkų džemo bei šaukšteliu
šviežio vasaros medaus. Puošiama agurko žiedeliu ar šviežios mėtos lapeliu. Gausiai apibarstoma
džiovintais agurkų kubeliais. Agurkų ledus ragauja ir jiems neatsispiria restorano ir miesto svečiai,
užsienio delegacijos. Dar nebuvo nė vieno ragautojo, kuris nenustebtų. Ištobulinti agurkų ledai
restorane gaminami nuo šio pavasario.

Desertas „Tiltas per upę“ buvo vienas iš restorano „Grėjaus namas“ sukurtų bei Kauno
pramonės, prekybos ir amatų rūmų konkursui „Sukurta Kėdainių rajone“ šiais metais pristatytų
produktų.